Dimarts 16 de juliol de 2024

“La Passió de Crist”, segons Araceli Martín

WhatsApp
Facebook
Twitter
Email

L’Ateneu Alba de Cunit és una de les entitats més prolífiques del poble. Són moltes les activitats i convocatòries que han esdevingut tradicions, com els concursos de Poesia d’Estiu i de Nadal, el muntatge de catifes de flors per la Diada Nacional de Catalunya o el Concurs de Truites. Però de l’extensa programació anual de l’Ateneu, La Passió de Cunit, única al Baix Penedès, n’és la nau insígnia per la seva importància i dificultat: més de 40 persones en escena, que no són actors professionals sinó gent del poble. Aquesta Setmana Santa tampoc en podrem gaudir, però esperem que es reprengui aviat!

L’Araceli Martín, la María Román i José Luís Reyes van fundar l’Ateneu Alba de Cunit, l’any 1994. Primer sense gaires recursos econòmics, però aviat amb la participació d’altres persones amb inquietuds culturals, aviat va començar a ser una entitat referent a la zona. I pocs anys després de la fundació, a l’Araceli Martín li van llençar el repte: “I per què no feu La Passió“, recorda, “i com que sóc creient, conec els textos sagrats i la història, vaig dir que sí!“. Així que l’Araceli es va posar a escriure el guió i la resta de l’entitat, a organitzar la representació. “Ho vam muntar tot en només quatre mesos. I això que hi havia el Carnaval pel mig!“.

En aproximadament una hora, “La Passió de Cunit” escrita per l’Araceli Martín recorda les escenes més emblemàtiques de la vida de Jesucrist, com el Sant Sopar, l’Oració a l’Hort de les Oliveres, el Judici dels sacerdots i de Pilats, la Crucifixió i la Ressurecció, però de vegades se n’hi han incorporat escenes menys habituals, com el Sermó de la Muntanya. Paral·lelament, alguns anys s’ha representat la vida publica de Jesús i no La Passió, amb escenes com el bateig de Jesús, les noces de Canà, la resurrecció de la filla de Jairo o el Miracle de la curació de l’hemorroïsa.

Aquest espectacle sempre ha gaudit de molta implicació de la ciutadania, tant a nivell actoral com de logística: “les túniques, les vam cosir totes a mà. La majoria, encara les conservem de la primera edició“. De les més de vint edicions de “La Passió“, Araceli Martín guarda molts records i anècdotes. “Una vegada, ens vam quedar sense actor que interpretés a Ponç Pilat, i el meu fill, que havia vingut a Cunit de visita, es va haver d’aprendre tot el paper en una nit“.  L’Araceli Martín recorda amb estima totes les persones que van participar a “La Passió de Cunit”, especialment en els primers temps, i vol fer constar el seu agraïment.

Text: Cunit Informa

Fotos: Cedides

WhatsApp
Facebook
Twitter
Email
Ves al contingut