L’Araceli Martín, la María Román i José Luís Reyes van fundar l’Ateneu Alba de Cunit, l’any 1994. Primer sense gaires recursos econòmics, però aviat amb la participació d’altres persones amb inquietuds culturals, aviat va començar a ser una entitat referent a la zona. I pocs anys després de la fundació, a l’Araceli Martín li van llençar el repte: “I per què no feu La Passió“, recorda, “i com que sóc creient, conec els textos sagrats i la història, vaig dir que sí!“. Així que l’Araceli es va posar a escriure el guió i la resta de l’entitat, a organitzar la representació. “Ho vam muntar tot en només quatre mesos. I això que hi havia el Carnaval pel mig!“.
En aproximadament una hora, “La Passió de Cunit” escrita per l’Araceli Martín recorda les escenes més emblemàtiques de la vida de Jesucrist, com el Sant Sopar, l’Oració a l’Hort de les Oliveres, el Judici dels sacerdots i de Pilats, la Crucifixió i la Ressurecció, però de vegades se n’hi han incorporat escenes menys habituals, com el Sermó de la Muntanya. Paral·lelament, alguns anys s’ha representat la vida publica de Jesús i no La Passió, amb escenes com el bateig de Jesús, les noces de Canà, la resurrecció de la filla de Jairo o el Miracle de la curació de l’hemorroïsa.
Aquest espectacle sempre ha gaudit de molta implicació de la ciutadania, tant a nivell actoral com de logística: “les túniques, les vam cosir totes a mà. La majoria, encara les conservem de la primera edició“. De les més de vint edicions de “La Passió“, Araceli Martín guarda molts records i anècdotes. “Una vegada, ens vam quedar sense actor que interpretés a Ponç Pilat, i el meu fill, que havia vingut a Cunit de visita, es va haver d’aprendre tot el paper en una nit“. L’Araceli Martín recorda amb estima totes les persones que van participar a “La Passió de Cunit”, especialment en els primers temps, i vol fer constar el seu agraïment.
Text: Cunit Informa
Fotos: Cedides