Dijous 23 de maig de 2024

La Masia de Sant Antoni, patrimoni històric cunitenc i universal!

WhatsApp
Facebook
Twitter
Email

Al llarg dels anys, la Masia de Sant Antoni de Cunit ha estat testimoni de diversos fets històrics. N’hem parlat amb l’escriptor Rafael Tarradas Bultó, que és membre de la família propietària de la finca. El mas cunitenc és un dels escenaris principals de la seva primera novel·la “El heredero“, i casualment és el lloc on va escriure una gran part de “El valle de los arcángeles“, el nou llibre que acaba de publicar i que, actualment, està promocionant a escala internacional.

Tres dies després de néixer, ja estava a Cunit!“, explica l’escriptor Rafael Tarradas, “Hi vinc sempre que puc. És un poble encantador i hi ha gent molt maca”I la residència on s’allotja no és altra que la Masia de Sant Antoni, propietat de la família Bultó des de fa diverses generacions. La Masia de Sant Antoni és un important element patrimonial a Cunit. El Rafael Tarradas explica que, malgrat que la data del rellotge indiqui l’any 1901, quan es va reformar, la casa data dels anys 50 del segle XIX. “El poble antic de Cunit estava dins dels terrenys del mas“.

Ens la descriu com una casa molt gran, amb molt d’encant, distribuïda de forma curiosa: “no era una casa noble, sinó una masoveria; una casa de pagès que va anar creixent desordenadament“. Vista des de lluny, el que destaca del mas és la torre alta. L’escriptor explica que la va fer construir el seu besavi, Manuel Marquès. L’avantpassat va tenir un càrrec a la companyia ferroviària Madrid-Zaragoza y Alicante i va voler fer-la visible per reconèixer-la des del tren quan passava per les vies.

Rafael Tarrades fa publicar “El heredero” l’any 2020. La novel·la se situa, en bona part, a la Masia de Sant Antoni de Cunit i assegura que tot el que hi passa són fets reals i documentats. “Explico el testimoni de la meva família i, per exemple, que estava resant a la finca en el moment en què va arribar la Guerra Civil al poble. Jaume Casañas em va ajudar amb documents que conservava del capellà de l’època“. La presentació d’aquesta novel·la es va celebrar a la masia de Cunit. Enguany l’escriptor ha publicat la seva segona novel·la, anomenada “El valle de los arcángeles“. “El 80% del llibre el vaig escriure a Sant Antoni! Tant de bo el pugui presentar per la zona del Penedès ben aviat!“.

 

Cunit i l’alta competició de motor

La Masia de Sant Antoni és un punt de referència i de culte de les persones aficionades als esports de motor. Això es deu al fet que l’avi de Rafael Tarradas, el vilanobí Francesc Xavier “Paco” Bultó, després de fundar l’empresa Montesa amb Pere Permanyer, va voler fer una marca de motos específica per a la competició, que era el que el divertia. Així va néixer Bultaco. “El primer motor de Bultaco es va muntar allí i el van batejar amb el nom de Sant Antoni“. A més, la finca va esdevenir un punt de trobada dels pilots més famosos de l’alta competició. “Quan era el Gran Premi d’Espanya de Fórmula 1, pilots com Niki Lauda venien a Cunit a dinar amb el meu avi. I el primer trial de motos que es va fer a Espanya també va ser a la masia!“.

 

Text: Cunit Informa

Fotos: Cedides

WhatsApp
Facebook
Twitter
Email
Skip to content