Dijous 23 de maig de 2024

José Luis Reyes, uns dels impulsors de la poesia i la rapsodia a Cunit

WhatsApp
Facebook
Twitter
Email

Una diada de Sant Jordi, als anys 90, un escriptor desconegut al poble va muntar una parada de llibres a la plaça del Casal. I va córrer la veu. Era el poeta José Luis Reyes, nascut a Sant Joan de les Abadesses, però que s’acabava d’instal·lar a Cunit! Ben aviat, dues cunitenques amb inquietuds culturals es van apropar a casa seva i li van proposar de muntar una associació cultural a Cunit, i d’aquesta conjunció en va néixer l’Ateneu Cultural Alba!

Si personalitats del món de la poesia i la rapsodia han passat per Cunit en les dues darreres dècades, probablement hi ha tingut alguna a cosa a veure José Luis Reyes. Establert al poble des de l’any 1992, és un dels fundadors –juntament amb Araceli Martín i Maria Román– de l’Ateneu Alba de Cunit. De fet, Reyes en va ser el primer president i, tan durant els sis anys que va exercir el càrrec com posteriorment, vva treballar de forma notable per la promoció i l’impuls de la creació poètica a la zona, amb l’organització de recitals, tertúlies literàries i els populars Concursos de Poesia que convoca l’entitat dues vegades a l’any.

Un dels esdeveniments més importants que vam organitzar va ser l’última actuació del rapsode Francisco Barbachano, que es va acomiadar dels escenaris al Casal Municipal de Cunit“, recorda José Luis Reyes. “Vam preparar cartelleria, vam buscar patrocinadors… Van venir moltes persones de fora. Un acte molt especial, en homenatge a aquest gran poeta i actor“.

 

Passió per la creació literària

Dissenyador gràfic de professió, José Luis Reyes és l’autor del logotip de l’Ateneu Cultural Alba de Cunit i de tots els cartells i peces comunicatives dels primers anys de vida de l’entitat. Però la seva passió és la creació literària! L’any 1989, abans d’instal·lar-se a Cunit, va publicar ‘Como burbujas’, un llibre de poesies pròpies que l’escriptor Raimundo Torres va prologar. La primera edició va ser de només 100 exemplars amb numeració inèdita, que va fer arribar a amics i escriptors admirats, però poc després se’n va publicar una tirada més gran. “Tinc una anècdota curiosa que em va passar quan presentava aquest llibre a El Corte Inglés de Barcelona. Sonava de fons la cançó de Juan Guerra ‘Burbujas de amor’ i la gent va pensar que formava part de la presentació, els va cridar l’atenció i es va fer una cua immensa al meu estand!“.

Posteriorment, va coordinar l’edició de ‘Veus d’un mateix cant/Voces de un mismo canto‘, un recull col·laboratiu de versos de 22 poetes, que es va publicar des de l‘Ateneu Cultural Alba de Cunit. Per a aquest llibre, Reyes va aconseguir que el popular escriptor José Agustín Goytisolo n’escrivís el pròleg.

De llibres propis, fins al moment n’ha publicat dos més: el llibre de poesia “Y el verso se hizo alma” (2005) i “Atardeció sin decírselo a nadie” (2016). Aquest darrer és narrativa ambientada en l’antiga civilització Mesopotàmica, que explica els darrers dies de la vida d’Argantoni, rei de Tartessos.

Text: Cunit Informa

Fotos: cedides

 

WhatsApp
Facebook
Twitter
Email
Skip to content