Durant aquest mes d’abril, Cunit serà la seu d’una formació de pilotatge de drons, en matèria de salvament i vigilància. “Amb una aposta clara per usar les noves tecnologies al servei de la seguretat ciutadana, hem ofert a tota la plantilla de la Policia local de Cunit realitzar aquest curs, que també obrim a agents policials d’altres municipis“, assegura el Sergent cap operatiu de la Policia Local, Sergi Esteban. Aquesta formació, que inclou classes teòriques i sessions pràctiques a la platja de Cunit, serà impartida per l’empresa Somosdron. El curs s’ha dissenyat especialment per Cunit, adaptant-se a les característiques geogràfiques del municipi.
En l’àmbit de les emergències, els drons es fan servir per localitzar persones perdudes en llocs de difícil accés, com al mar o en zones boscoses, o per trobar zones d’abocaments incontrolats, per exemple.
Ja l’any 2016, amb l’adquisició d’un dron que incorporava un flotador que es llençava a la persona en situació de perill d’ofegament a la platja, la policia cunitenca va esdevenir pionera en l’ús d’aquests aparells per rescats a la platja. Enguany s’han adquirit dos nous drons més moderns; un dels quals, incorpora càmera tèrmica, altaveu i focus per il·luminar la zona a vigilar. “Des del 2016, aquesta tecnologia ha evolucionat molt: ara els aparells tenen més autonomia i prestacions, i els preus han baixat“, segons Sergi Esteban. En aquest sentit, també les ordenances i regulacions, a l’àmbit europeu, s’han anat modificant i definint.
L’ús domèstic dels drons
A nivell particular, per pilotar un dron cal obtenir una titulació, que s’obté de forma gratuïta a través de l’Agència Estatal de Seguretat Aèria. Malgrat això, la normativa prohibeix que sobrevolar persones, nuclis urbans o altres indrets que puguin tenir limitacions concretes, com al voltant d’un aeroport.
L’any 2016, euronews.com es feia ressò del dron adquirit a Cunit
Text: Cunit Informa
Fotos: Ajuntament de Cunit