Diumenge 10 de desembre de 2023

‘Transbord’, una màquina de generar empatia

WhatsApp
Facebook
Twitter
Email

Una mirada optimista i esperançada sobre la identitat de gènere i el procés de canvi de sexe. Dins de la temporada Primavera Estiu al Teatre de Cunit, l’obra ‘Transbord’ és una reivindicació a viure de forma més lliure i inclusiva.

Pol, un jove trans, té la decisió presa de formalitzar la seva identitat de gènere. A les trobades amb la seva psiquiatra, qui l’ajudarà a iniciar el procés, repassa alegrement les seves vivències i com la vida l’ha pogut condicionar en la seva identitat. L’autor de l’obra teatral, Sebastià Portell, explica que l’objectiu principal és despatologitzar la transsexualitat: simplement, mostrar una vida feliç que vol culminar un canvi, per sentir-se lliure del tot!

Amb humor i de forma àgil, l’obra tracta temes complexos com les discriminacions per sexe, identitat o edat. Segons explica l’autor, qualsevol persona major de 12 anys pot comprendre tota la profunditat de l’obra, però persones més joves també n’entendran gran part i n’aprendran. “Considero que ‘Transbord’ és una màquina de generar empatia“. Sebastià Portell, que ha assistit a moltes de les funcions que ‘Transbord’ porta des de l’estrena, el 2018, assegura que la resposta sempre és molt positiva tant entre persones trans com cisgènere  -persones que s’identifiquen amb el gènere amb què han nascut-.

 

Una creació col·lectiva

L’autor de l’obra assegura que “era un text sense gairebé acotacions. Han estat les aportacions de la direcció, Miquel Górriz, i de Marc Joy i Assun Planas el que han fet l’escenari com un espai de joc i han donat interacció i vida a les paraules“. A nivell simbòlic, no és casualitat que la protagonista femenina interpreti tres papers (psiquiatra, mare i Lea), mentre que el paper del Pol sempre el fa el mateix actor.

‘Transbord’ va ser traduïda, l’any passat, al castellà i aviat es farà també a l’italià. “Pot ser que Itàlia sigui un país complicat en aquests temes, però sempre dic que jo escric per arribar a les persones que més necessitin rebre el missatge“.

Sebastià Portell també aprofita per destacar la importància de les manifestacions culturals per fer evolucionar la societat. “La pròpia Organització Mundial de la Salut (OMS) considerava la transsexualitat com a malaltia mental fins a l’any 2019, en què es va començar a considerar com una condició relacionada amb la salut sexual“, explica. “Els organismes oficials es basen en la percepció de la societat per fer els canvis, per això són tan importants els moviments de lluita, com el feminista i del col·lectiu LGTBIQ+, per visibilitzar realitats que existeixen, però es menystenen“.

 

 

Text: Cunit Informa

Fotos: Cedides

WhatsApp
Facebook
Twitter
Email
Skip to content