Dilluns 15 de juliol de 2024

El boom de les manualitats, com la ceràmica de Terra i Foc de Cunit

WhatsApp
Facebook
Twitter
Email

Joan Bertran va obrir les portes de Terra i Foc a Cunit el febrer del 2020, però ben ràpid les va haver de tancar a causa de la pandèmia de la Covid-19. Però, malgrat això, sembla que l’aturada va animar les ganes de moltes persones d’aprendre a crear peces de ceràmica amb les pròpies mans!

En molts casos, l’època d’aïllament a l’inici de la pandèmia va despertar l’interès per passar el temps fent activitats manuals com la rebosteria o la ceràmica. Les xarxes socials es van omplir d’imatges curioses d’aquest tipus de treballs manuals i l’afició es va estendre. Per això, Joan Bertran, propietari i professor de la botiga i taller Terra i Foc de Cunit celebra que persones de totes les edats s’hagin interessat pels cursos de ceràmica que imparteix. “Una alumna s’ha fet tota una peça de ceràmica per posar-hi els articles de bany“, explica, “a Internet es troben moltes idees útils per a la vida quotidiana, i moltes persones venen a veure com la poden materialitzar“.

Al seu taller hi ensenya diversos mètodes de modelar el fang. Els principals són donant-li forma a dins d’un motlle i en planxa, que consisteix a fer una tira llarga i plana, per donar-li forma a l’objecte en forma d’espiral. “Però el que atreu més és el torn, és clar“. Després de muntar la peça, es decora i es posa al forn. “És molt motivador emportar-se una peça feta amb les pròpies mans!“. De fet, degut a la poca oferta de tallers semblants a la província, s’hi acosten persones fins i tot de Tarragona ciutat.

A més, a les escoles municipals de Cunit i a un centre de Segur de Calafell, cada setmana fa classes extraescolars a infants de diverses edats. Fa només unes setmanes, l’alumnat cunitenc va poder fer roses i dracs de fang per celebrar Sant Jordi! També ha impartit recentment un taller a l’Espai Jove de Cunit.

Joan Bertran comparteix sovint vídeos del procés de les creacions a les xarxes socials.

 

 

Malgrat que l’afició a fer ceràmica creix, Joan Bertran afirma que l’artesania en general no es valora prou. “A països com França, aquest tipus de creacions es valoren i se’n paguen preus més justos, però aquí no“, afirma.

El propietari de Terra i Foc de Cunit, aficionat des de petit a la ceràmica, es va formar a l’Escola d’Art de Vilanova i la Geltrú i ha realitzat cursos d’Esmaltats i altres tècniques, però bona part dels seus coneixements els ha adquirit de forma autodidacta.

WhatsApp
Facebook
Twitter
Email
Ves al contingut