Dimarts 16 de juliol de 2024

El patrimoni de la pedra seca a Cunit

WhatsApp
Facebook
Twitter
Email

En els darrers anys, a tot Catalunya s’ha potenciat la recuperació i la conservació de les construccions fetes amb l’art de la pedra seca, una tècnica declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, l’any 2018. A Cunit se’n conservaven pocs exemples, però la implicació d’administracions, entitats civils i voluntariat ha ajudat a fer que actualment hi hagi 12 barraques catalogades.

Fins al segle XX, sobretot al món rural, eren molt habituals construccions com barraques per guardar les eines, marges de cultius o pous, fetes posant una pedra a sobre de l’altra, sense cap altre material que les enganxés entre si. Segons l’Observatori del Paisatge, a Catalunya n’hi ha més de 19.000 elements fets seguint aquest mètode, anomenat l’art de la pedra seca. Al web Wikipedra.catpaisatge.net hi poden trobar les barraques i altres construccions de pedra seca, catalogades a Catalunya.

A Cunit, com en moltes poblacions, la urbanització de zones de muntanya van fer que moltes barraques de pedra seca s’enderroquessin o quedessin amagades. Algunes, però, sí que s’han conservat i restaurant i a poc a poc es van recuperant més mostres del patrimoni de la pedra seca. El grup Drac Verd de Sitges, amb la participació de l’arbocenc Robert Rovira, el grup de Pedra Seca del Centre Excursionista del Penedès de Vilafranca del Penedès i el Grup d’Estudis Delmacio de Conito, són algunes de les entitats que s’han posat en marxa iniciatives per restaurar barraques en zones com el turó de cal Ros, a terres de la Baronia o a la Serra de Sant Antoni. L’any 2019, a més, aquestes tasques de recuperació van comptar amb la col·laboració d’alumnat de l‘Institut Ernest Lluch de Cunit.

Des del Grup d’Estudis Delmacio de Conito fan divulgació sobre aquesta mostra de patrimoni local: en aquest recull d’articles parlen del procés de restauració de les barraques de pedra seca de Cunit. A més de la recuperació de les construccions, l’objectiu és visibilitzar i divulgar l’art de la pedra seca, de manera que sovint s’organitzen descobertes per la zona, tallers o xerrades.

Del 19 al 28 de novembre de 2021, hi ha programada la segona Setmana de la Pedra Seca, que se celebra a escala de tot Catalunya.


La Pedra Seca al Baix Penedès

 

Text: Ajuntament de Cunit
Fotos: Cedides

WhatsApp
Facebook
Twitter
Email
Ves al contingut