L’Associació Esportiva “El Pardillo Dorado” de Cunit organitza i participa en concursos de cant d’ocells de camp o fringíl·lids. Porten quatre espècies diferents, que són les més habituals en aquest estil de cant: el passerell (pardillo, en castellà), la cadernera, el pinsà i el verdum o verderol comú. Les competicions de cant d’aus funcionen en rondes eliminatòries que comencen amb remeses de deu ocells mascles junts, fins que només queden sis ocells. L’entitat cunitenca actualment està treballant per organitzar una competició territorial catalana puntuable tan aviat com sigui possible.
Hi ha diverses maneres d’entrenar les aus perquè cantin. La més comuna és posar diversos ocells a prop, com si fos el concurs real. Quan uns comencen a cantar, la resta agafa gelosia i intenta cantar millor. També hi ha silvestristes que, per aconseguir que les aus cantin d’una manera determinada o facin certes notes, quan són petits els posen cant d’altres ocells per educar-los i que imitin els sons.
“El Pardillo Dorado” té al voltant de 180 socis, tot ells federats. Hi participen persones de totes les edats, ja que moltes vegades és una tradició que es manté amb el pas de les generacions. El president de la societat ocellaire, Rafa Rodríguez, explica que el seu avi i el seu pare van ser silvestristes (aficionats a les aus de camp) abans que ell, i que també mirarà de transmetre-li l’amor per aquests animals al seu fill, que ara té tres anys.
A més de Cunit, a la zona del Penedès hi ha altres societats ocellaires, tant de cant com d’altres modalitats, com la Societat Ornitològica Amics del Vendrell.
Protecció dels ocells de camp o fringíl·lids
Des de l’any 2015, la llei catalana no permet la captura d’aus silvestres i la compra i venda d’aquests animals està prohibida. Actualment, només se’n poden criar en captivitat. Des d’associacions ocellaires, com El Pardillo Dorado de Cunit, demanen que es permeti la cria i l’intercanvi d’aus, perquè les espècies puguin evolucionar. Afirmen que, sense aquest intercanvi, les aus només es creuen amb membres de la mateixa família i és desfavorable per la varietat i la immunitat genètica de l’espècie.
Silvestristes com el mateix Rafa Rodríguez reconeixen que és millor no treure els ocells del seu hàbitat natural, però assegura que els aficionats cuiden les aus tan bé com els amos de qualsevol altre animal domèstic.
Text: Cunit Informa
Fotos: Cedides