Dijous 23 de maig de 2024

Les platges no són només un lloc on posar la tovallola per a prendre el sol.

WhatsApp
Facebook
Twitter
Email
Fa uns anys es va decidir renaturalitzar un tram de platja a Cunit, concretament un tram d’uns 500 metres entre la Carrerada de Santa Coloma i el límit amb el terme municipal de Cubelles. L’objectiu inicial era retenir la sorra mitjançant el procés natural que fan les arrels de la vegetació dunar. Un procés que s’ha demostrat molt efectiu davant dels temporals.
Arran d’aquesta iniciativa, es va observar com el Corriol Camanegre (espècie d’au protegida) triava aquests metres de platja per a fer les seves postes cada primavera. Comença llavors, mitjançant convenis amb entitats ecologistes, un moviment per a protegir i ajudar a què aquestes postes tinguin èxit.Assessorats pels tècnics del GEPECEdc, amb qui tenim un conveni actualment, anem prenent decisions que ens permetin compatibilitzar l’ús lúdic de la platja amb la protecció del seu ecosistema.
Dues de les decisions d’enguany van ser la de netejar manualment la totalitat dels 500 metres (no només la protegida per les tanques) i la d’airejar només la sorra dels primers 15 metres a tocar de l’aigua (que és on normalment els banyistes posem la tovallola).
L’objectiu d’aquestes decisions eren i són minimitzar la presència de maquinària pesant a la sorra durant l’època de nidificació.Amb l’arribada dels dies càlids va arribar també la pressió dels veïns! Una pressió ciutadana mitjançant trucades, instàncies, e-mails, visites presencials, increpació verbal al personal de manteniment de les platges i als tècnics municipals… Una pressió que amb frases com “Jo pago impostos i l’ocell no” o “Vaig a buscar els nius per destrossar els ous del maleït ocell”, evidencia que hi ha molta feina a fer. Una part important de la població té tan interioritzat que el normal és que la platja sigui un “parc urbà de sorra fina”, que es refereixen a la vegetació com a “brutícia” i deixadesa.
Finalment, després de valorar-ho tot amb els tècnics del GEPEC, la setmana passada vam haver de fer una passa enrere i tornar a fer el manteniment mecànic dels últims 30 anys (respectant, això si, les zones dunars delimitades per tanques).La intenció del Ministeri de transició Ecològica és la de renaturalitzar totes les platges. Com a Biòleg que sóc, aplaudeixo aquesta intenció! En pocs anys la vegetació dunar anirà guanyant espai al nostre litoral, un espai que mai hauria d’haver perdut. La manera de gestionar les platges canviarà, però cal molta pedagogia per fer entendre a molts ciutadans que el que ells han vist les últimes dècades no és la manera correcta d’actuar.Les platges no són només un lloc on posar la tovallola per a prendre el sol, hi ha tot un ecosistema i cal treballar la fórmula que ens permeti gaudir-les sense fer-lo malbé. I perquè tothom ho entengui, és molt important que el Ministeri tingui en compte la feina pedagògica que ha d’acompanyar aquest procés de renaturalització.
WhatsApp
Facebook
Twitter
Email
Skip to content