Tocar un instrument, per senzill que sigui, té la seva complicació si no es té cap coneixement de música. Això no obstant, el cunitenc Sergi Raya ha simplificat la manera d’entendre com funciona una harmònica, fins al punt que qualsevol persona pot aprendre a tocar-la amb un seguit d’indicacions. El mètode Harmonicus està pensat perquè infants, a partir dels 4 anys, en puguin aprendre sense que ningú els hagi d’ajudar. “Es tracta de posar-se a tocar, sense preocupar-se del solfeig o de saber llegir partitures“, explica Sergi Raya. La motivació d’aquest despertar musical per un mateix, pot propiciar que la canalla vulgui descobrir nous instruments!
El mètode es presenta com un quadern que inclou tot el que és necessari per posar-s’hi. Una harmònica de la marca Hohner, que ha estat adaptada a només quatre forats; el quadern, il·lustrat pel calafellenc Dani Vizoso, a través del qual el personatge Harmonicus ensenya tots els passos per tocar les notes musicals de forma senzilla, i partitures d’una desena de cançons tradicionals; per últim, el quadern inclou un CD que conté les cançons, amb arranjaments musicals (d’Esteve Molero o d’Àlex Cassanyes, segons el volum), gravades per duplicat: la peça sencera i la versió de karaoke per acompanyar amb la nostra interpretació.
Cançons per a tot l’any
Actualment, n’hi ha dos volums: Harmonicus (publicat l’any 2010 en català i 2012 en castellà) i Harmonicus. Cançons de festa, vol. 2 (publicat l’any 2017), que no es tracta d’una continuació ni d’un nivell avançat, sinó d’una nova possibilitat de començar a aprendre a tocar l’harmònica. El repertori d’aquest darrer està format per cançons tradicionals relacionades amb èpoques de l’any, com l’època de les castanyes al voltant de Tots Sants, cançons de Nadal i dels Reis Mags o el Carnestoltes. Totes les publicacions d’Harmonicus s’han autoproduït i autoeditat, i es poden trobar a diverses llibreries i per Internet. Una trentena d’escoles catalanes i d’altres regions de l’Estat espanyol fan servir aquest mètode a les classes de música.
El creador assegura que es tracta d’un mètode viu. De fet, cada nova edició del quadern pot incorporar algun canvi. Així que si proveu el mètode i voleu compartir l’experiència o les vostres impressions, no dubteu en contactar-hi a través de les xarxes socials!
Text i fotos: Ajuntament de Cunit