L’any 2018, un grup d’activistes de diverses causes van plantejar-se que a Cunit hi calia un espai d’unió, acompanyament i suport mutu en matèria d’igualtat. Així va començar a gestar-se l’Espai Feminista de Cunit, un col·lectiu format per dones que lluiten juntes amb l’objectiu d’acabar amb el masclisme, al mateix temps que esdevenen una xarxa de suport per a les persones que actualment en pateixen les conseqüències. “Vam entendre que a Cunit hi calia un col·lectiu d’aquestes característiques i, encara que no hi ha gaire xarxa ciutadana, en algunes accions que hem organitzat hem tingut molta participació“.
L’Espai Feminista de Cunit no defensa un corrent concret del feminisme, sinó que cada membre té la seva manera d’entendre’l i viure’l. Els objectius bàsics sí que són comuns: “visibilitzar que ens estan assassinant i que moltes dones pateixen maltractament i violència a dins de casa. Com a col·lectiu, intentem assessorar i informar dels recursos locals i territorials als quals una persona en situació de violència pot acudir; també ens hem organitzat per donar solucions habitacionals o fer col·lectes de roba o productes per a dones i infants que han hagut de marxar de casa sense res“. Des de l’entitat, també es té la mirada posada en les administracions públiques, el teixit empresarial i la societat en general, per assegurar que la perspectiva de gènere hi és present i no es reproduixen patrons masclistes: “quan veiem alguna errada, la visibilitzem per convidar a la població a reflexionar i a tenir una mirada crítica“.
Abans de la pandèmia, l’Espai Feminista de Cunit havia organitzat diversos actes de sensibilització i protesta, com carpes i piquets informatius, una marxa de torxes molt participada, tallers d’autodefensa o un acte de record en forma de plaques amb noms de dones assassinades. Durant el confinament, l’activitat es va traslladar a les xarxes socials, on van fer difusió i sensibilització de recursos adreçats a persones que patien violència masclista a la llar, ja que en aquella època d’aïllament les situacions van esdevenir més perilloses encara. Així mateix, el col·lectiu es va organitzar per distribuir elements de protecció com mascaretes i EPI’s a col·lectius que ho necessitaven.
Hi podeu contactar per correu electrònic, o a les xarxes socials: Espai Feminista Cunit (Facebook), i @cunitespai a Twitter i a Instagram.
L’onada del #MeToo
La Txell, la Gemma i la Ruth consideren que encara queda molta feina per fer, en temes de feminisme. “En algunes coses hem avançat, sobretot respecte a altres països, però no n’hi ha prou. Per exemple, calen recursos per ajudar en el dia a dia a persones que es troben en situació de violència masclista: molt sovint les dones es queden desemparades econòmicament, quan aconsegueixen abandonar l’agressor. S’han de fer polítiques que donin solucions”. Les feministes cunitenques consideren que el masclisme segueix molt instaurat a la nostra societat: “violacions grupals, assetjaments, viralització de continguts sexuals per denigrar la dona, actituds paternalistes, menyspreus“.
Text: Cunit Informa
Fotos: Cedides