L’esgrima històrica és una de les disciplines que conformen l’HEMA (en anglès, Historical European Martial Arts), com es coneixen les arts marcials europees antigues. “A diferència del que ens mostren a les pel·lícules, no es lluitava fent floritures ni coreografies. Les armes no pesaven tant com la gent es pensa: normalment, entre 900 grams i 1,8 kg“, expliquen des de l’escola d’Esgrima Històrica Ensis de Cunit. A través de manuals i tractats on s’explica com es lluitaven en diferents èpoques històriques, i gràcies a les rèpliques d’armes originals que es conserven, l’alumnat pot lluitar com es feia a l’edat mitjana, per exemple.
Perquè l’esgrima històrica segueixi evolucionant, hi ha col·lectius d’arreu del món que hi estan implicats. Moltes associacions es dediquen a trascriure i desxifrar manuals i tractats manuscrits, sovint en versions arcaiques de llengües actuals. “Moltes vegades es tractava d’arts secretes, de manera que s’escrivien d forma críptica perquè fos díficil d’interpretar“. Per la seva banda, ferrers i professionals d’altres artesanies són els encarregats de reproduir les armes, elaborades amb els mateixos materials i el mateix pes, per fer-les el més reals possibles. “Sí que és cert que les espases d’entrenament no tenen ni fil ni punta i algunes es fa més flexibles, per seguretat“. Les armes històriques són força dures, cal portar una sèrie de proteccions específiques a tot el cos.
Des de fa vora 15 anys, l’afició a l’esgrima històrica ha anat creixent i és habitual trobar escoles a països com l’Estat espanyol, França, Alemanya, la República Txeca, Regne Unit o els Estats Units. L’aprenentatge s’inicia amb els moviments bàsics i va evolucionant fins que la persona està preparada per fer assalts a altres tiradors o esgrimistes. “El que s’intenta és formar de forma íntegra els practicants, perquè assoleixin la mestria en les diferents HEMA“. Des de l’escola d’Esgrima Històrica Ensis asseguren que és un esport que pot practicar gairebé qualsevol persona i anima les persones interessades que s’acostin al centre, on podran veure com és aquest esport.
Text: Cunit Informa
Fotos: Cedides