El Salva Ruiz-Calero és un gran aficionat a escriure literatura i a compondre música. Toca diversos instruments de corda, com l’ukelele, la guitarra o el piano, i també de percussió, i compon cançons. Treballa, també com a conserge de l’Escola Solcunit on, amb la complicitat del professorat de música, sovint arranja les lletres de cançons populars i nadales per personalitzar-les i dedicar-les al centre escolar o a Cunit. Aquest Sant Jordi, però, la voluntat és que la seva composició esdevingui un himne cunitenc!
Des de l’Escola Solcunit, enguany es van proposar celebrar la diada catalana de la rosa i el llibre component una cançó pròpia, amb música i lletra originals. I dit i fet! Però en lloc d’explicar la tradicional història de la princesa, el cavaller i el drac, Salva Ruiz-Calero va optar per “canviar la llegenda i fer un homenatge al patrimoni natural i cultural de Cunit: es narra la història d’amor protagonitzada pel Drac i la Draga, que són dues de les bèsties de foc més emblemàtiques del nostre poble”. A grans trets, la cançó conta com la Draga espera el seu Drac als espigons de la platja de Cunit, tot contemplant la posta de sol, però aquest arriba tard perquè ha estat buscant la rosa més bonica del bosc per tal de regalar-li. Escolteu la cançó i l’experiència del professorat de Solcunit a Ràdio Cunit!
La culminació de ‘Cançó d’amor del Drac i la Draga de Cunit’ ha estat la gravació d’un videoclip, en el qual s’hi ha bolcat tota l’escola Solcunit. “Cada grup del centre canta uns versos de la lletra i el professorat de música toca diversos instruments, i tothom se l’ha feta pròpia! Ho vam gravar com vam poder: a estones lliures, amb un sol micròfon, un company va fer les mescles de so i jo vaig editar el vídeo, però el cert és que el resultat és molt emocionant!“. Les il·lustracions del bestiari que acompanyen el vídeo són una creació que l’artista andalusa Aurora Venegas, va realitzar a petició del Salva Ruiz-Calero.
Des del centre escolar no poden sentir-se més orgullosos del que representa la cançó! La directora de l’Escola Solcunit, Belén Domínguez, reconeix que quan el professorat li va explicar la idea, van pensar que seria bonic obrir-ho al conjunt de la ciutadania: “la festivitat de Sant Jordi és molt important per la tradició catalana, la cultura i la llengua, i ens agrada celebrar-la en comunitat. Així que ben aviat ens vam reunir amb els altres centres escolars de Cunit i amb l’Ajuntament. Ens consta que els altres col·legis també l’estan treballant: els esperem aquest dissabte, a la presentació!“.
Si bé la cançó és novetat, a l’Escola Solcunit hi tenen una tradició de Sant Jordi força més antiga: els punts de llibre, que des de fa més de quinze anys fa la mestra Eva Maria Garcia! El disseny d’enguany mostra la Draga i el Drac de Cunit, la lletra de la cançó i un codi QR que enllaça directament al videoclip de Solcunit.
Text: Cunit Informa
Fotos: Ajuntament de Cunit i cedides