Dimarts 16 de juliol de 2024

Inserir-se en un món laboral masculinitzat!

WhatsApp
Facebook
Twitter
Email

La Celia i la Verónica són conductores dels camions de recollida nocturna d’escombraries de Cunit i del Vendrell, respectivament. Les dues han trobat la feina a través del Servei Municipal d’Ocupació – SOM Cunit i estan molt contentes de formar part dels equips de neteja i dedicar-se a una de les seves passions: conduir camions.

La Celia fa molts anys que es dedica a conduir camions i tràilers. Anteriorment havia treballat fent rutes nacional i també repartiment de productes, que carregava i descarregava del camió. Eren jornades llargues, sovint força dures i, sobretot, difícils de conciliar amb vida familiar. La seva nova feina a l’equip de recollida d’escombraries de Cunit li permet estar amb el seu fill durant el dia.

La Verónica també i condueix un dels camions de la brossa del Vendrell, també en horari nocturn, i el seu itinerari passa per la platja de Coma-ruga. S’i ha incorporat aquest estiu a través d’un pla d’ocupació de la Fundació Santa Teresa i del SOM Cunit.  En feines anteriors també havia fet rutes nacionals i descàrrega de productes alimentaris. Molt contenta d’estar al servei de recollida d’escombraries,  i explica que la resta de l’equip, majoritàriament homes, han estat sempre atents i agradables.

Tot i això, les dues conductores coincideixen en què moltes persones se segueixen soprenent quan les veuen conduint un camió. “En una altra feina, quan descarregava palets de 400 kg., m’havien arribat a aplaudir“, explica la Celia. “En els equips amb qui hem treballat, pràcticament sempre hem estat una més de l’equip, sense que importar el gènere de cadascú. En general, les actituds més retrògades han vingut de conductors d’altres empreses“, reconeix també la Verónica.

La Verónica i la Celia són exemples de per què cal trencar amb els estereotips de gènere. Des del Servei Municipal d’Ocupació – SOM Cunit recorden que “per tal d’inserir-se al mercat laboral, el més important que cal considerar són les competències professionals de cadascú, com treballa la persona i quines habilitats té,  independentment del seu gènere, edat o altres aspectes que no són rellevants, realment, com en el cas de la conducció d’un vehicle. Això dona un horitzó diferent a les dones que vulguin inserir-se en àmbits laborals que estan masculinitzats i tenen l’etiqueta de què són treballs d’home“. De fet, com afirma la Celia, el requisit més important d’aquesta feina és gaudir de conduir i fer-ho bé.

 

Servei gratuït de recollida de residus a domicili

Com la resta dels equips de recollida d’escombraries, la Celia i la Verónica s’han trobat amb algunes actituds incíviques que dificulten la seva feina. Per exemple, sovint es troben moltes bosses de brossa fora de contenidors que no estan plens, o bé, que a l’interior dels contenidors normals s’hi han llençat residus impropis, com restes de poda, runes o objectes voluminosos.

L’Ajuntament de Cunit ofereix un servei gratuït de recollida de residus a domicili, que es realitza cada dilluns. Per sol·licitar-lo, només cal avisar per telèfon als números 977 67 49 79 (de dilluns a divendres, 10-13 h) o 636 665 110 (dissabtes, 09-12 h).

 

Text: Ajuntament de Cunit

Fotos: Cedides

WhatsApp
Facebook
Twitter
Email
Ves al contingut