Dissabte 22 de juny de 2024

Ratafrias, el licor fet de nous verdes més cunitenc

WhatsApp
Facebook
Twitter
Email

La cunitenca Laura Frias feia un curs a l’Escola de Viticultura Espiells (Sant Sadurní d’Anoia) quan la pandèmia ho va aturar tot. Va aprofitar el confinament per apuntar-se a un curs virtual que oferia la Confraria de la Ratafia de Santa Coloma de Farners. Des de l’entitat li van enviar tots els materials necessaris i ella va començar a produir els seus quatre primers litres d’aquest licor de nous verdes, tan típicament català!

La Laura Frias explica el procés d’elaboració de la ratafia com si fos ben fàcil. Es compra l’aiguardent fet (és il·legal destil·lar-lo a casa), s’hi afegeixen les nous verdes, i les herbes i espècies que li donin el toc personal, i es deixa macerar uns quaranta dies al sol. De fet, en aquest moment del procés ja va començar a crear expectació entre els veïns i veïnes, que preguntaven què era allò que penjava del seu balcó. A continuació, la barreja hidroalcohòlica es filtra i s’hi afegeix almívar per donar-hi dolçor.

Els licors de nous són molt habituals als països nòrdics i cadascun té les seves variants. S’utilitza tant perquè aquest fruit, abans de madurar, dona un color i una amargor molt característics. De fet, una de les begudes que estan més de moda actualment, el Jägermeister, també en porta. El procés d’elaboració de la ratafia acostuma a començar al juny, quan es cullen les primeres nous verdes, i sol estar embotellada al novembre.

Va ser a través d’un curs en línia, ofert per la Confraria de la Ratafia de Santa Coloma de Farners, que va començar l’aventura de la ratafia. Amb els materials que va rebre per emprendre el curs va produir uns quatre litres de ratafia, que qui la va provar, assegura que era molt bona. A través del boca-orella, persones que la Laura Frias no coneixia, li’n volien comprar una ampolla. Davant d’aquest èxit, va començar a produir-ne més!

La jove cunitenca explica que, ara, la producció de ratafia no és la seva ocupació principal, però mentre va estar aturada l’any passat va dedicar-li moltes hores: tant a l’elaboració de l’aperitiu com a cuidar detalls , com l’etiquetatge. De fet, l’any passat fins i tot va produir una edició de Ratafrias especial de Nadal.

Tot i que sol repetir la mateixa fórmula (barreja d’herbes i quantitats) a cada producció, està oberta a experimentar amb variacions, com envellir una mica del licor en bóta, com marca la IGP Ratafia Catalana.

Si voleu descobrir més sobre la ratafia artesana feta al Penedès per la Laura Frias, consulteu el seu perfil d’Instagram!

WhatsApp
Facebook
Twitter
Email
Skip to content