Divendres 24 de maig de 2024

El monòleg feminista que, amb humor i ironia, qüestiona les estructures de poder

WhatsApp
Facebook
Twitter
Email

Fa divuit anys que Pamela Palenciano porta el monòleg feminista ‘No solo duelen los golpes’ arreu del territori espanyol. Es tracta d’un espectacle viu, en constant canvi, que s’ha anat professionalitzant i que evoluciona al ritme de la societat. El 27 de novembre (19 hores) arriba al Teatre del Casal Municipal de Cunit, en un format més teatralitzat, on ella interpreta una vintena de personatges. Les entrades es poden adquirir al Casal Municipal de dilluns a divendres, de 17 h a 21 h.

Amb ironia i humor es pot arribar a fer molta pedagogia“,  explica l’activista, humorista i actriu andalusa Pamela Palenciano. Ella és la creadora del monòleg reivindicatiu antimasclista ‘No solo duelen los golpes’, que aquest novembre es representarà al Teatre del Casal de Cunit, dins de la programació d’actes del 25N-Dia internacional per a l’eliminació de la masclista.

Després de viure situacions de violència, sent molt jove, va sentir la necessitat de compartir les seves vivències. Ho explica en un espectacle que ha anat canviant de format (monòleg, taller, conversatori, obra de teatre) però que sempre ha mantingut la mateixa essència: mostrar la violència d’una societat masclista i patriarcal, amb humor i ironia. ‘No solo duelen los golpes’ provoca somriures que també couen, perquè Pamela Palenciano descriu situacions incòmodes que conviden a una reflexió que pot no ser agradable. Entre bromes i sarcasme, parla d’equitat, de drets humans i de justícia social. L’espectacle qüestiona el sistema patriarcal (“no els homes!”), que oprimeix tant a les dones com als homes, i el sistema capitalista, que intensifica qualsevol tipus de desigualtat social. “Hi ha qui encara no entén que quan s’acabi el patriarcat, tothom hi sortirà guanyant. També els homes, a qui se’ls ha imposat uns rols, valors i metes amb els quals sovint tampoc se senten còmodes“, explica Pamela Palenciano.

Si bé es pot considerar que en els darrers tres anys ha augmentat la implicació social en el moviment feminista, també ho han fet els seus detractors. Malgrat això, el discurs que manté que la violència masclista no existeix contrasta amb l’evident l’augment de casos d’agressions a dones, homosexuals i gèneres no binaris que es mostren als mitjans de comunicació. En aquest sentit, Pamela Palenciano pateix des de fa uns anys una campanya de desprestigi i assetjament, motivada “perquè incita l’odi cap als homes”. L’activista afirma que ella és el “cap de turc, però l’atac és cap a totes les feministes que qüestionem  els privilegis del patriarcat“.

 

Canal de Youtube de Pamela Palenciano 

 

Text: Cunit Informa
Fotos: Cedides

WhatsApp
Facebook
Twitter
Email
Skip to content