L’objectiu és el de recuperar les antigues carrerades de la Transhumància ramadera de la comarca i els camins ramaders per donar-los a conèixer amb tota l’autenticitat i recuperar la memòria d’una època com un actiu turístic del nostre municipi.

Una carrerada és un camí ramader per on el bestiar té dret de passar i per on històricament passaven els ramats en l’època de la transhumància per anar de la muntanya a l’estiu a la plana a l’hivern. La Carrerada de Santa Coloma va ser una ruta transhumant cabdal fa més d’un segle. Ara, des d’aquest 2022, gràcies a la voluntat dels Ajuntaments de Cunit i Santa Coloma de Queralt, juntament amb els ajuntaments de l’Arboç, Castellví de la Marca, Sant Jaume dels Domenys, Torrelles de Foix, Pontons, Pontils i el Consell Comarcal del Baix Penedès, s’ha recuperat per esdevenir un element de promoció turística, que vol atraure visitants i fer-los gaudir dels paisatges, els costums, la cultura, la història i la gastronomia del territori penedesenc.
Actualment la carrerada ja està senyalitzada a través de tracks digitals, i està previst poder-la senyalitzar físicament aviat per esdevenir un atractiu turístic més que ajudi a desestacionalitzar el turisme. Així, ja és possible realitzar aquesta ruta en diferents modalitats i per etapes tant a peu com en BTT. Totes les rutes finalitzen a la platja de Cunit on antigament s’iniciava o finalitzava el recorregut. A més, seguint amb aquest projecte de recuperació, properament es senyalitzaran tots els camins ramaders del Baix Penedès per recuperar-los i donar-los a conèixer.
Jaume Casañas, Vicepresident del Consell Comarcal del Baix Penedès i alcalde de Cunit valora aquest projecte “com una oportunitat per reviure aquesta part de la història del nostre i d’altres municipis ja pren forma. Per fi tenim les propostes damunt de la taula i les hem adaptat a diferents perfils perquè el màxim de persones puguin gaudir-les. Divulgar i donar a conèixer el nostre patrimoni i la nostra història a través de vivències ens aporta sempre un valor afegit i ens permet fer un exercici de memòria històrica, d’antropologia i també de geografia. A més, projectes com la Carrerada de Santa Coloma permeten desestacionalitzar el turisme i oferir un nou producte que interrelacioni l’interior i la costa.”
Des de Cunit, municipi impulsor de la iniciativa, es vol agrair tant al Consell Comarcal del Baix Penedès com a la resta d’ajuntaments per on passa la Ruta: Santa Coloma de Queralt, Pontils, Querol, Torrelles de Foix, Castellví de la Marca i l’ Arboç, la seva implicació en la recuperació d’aquest tipus de camins. I també als serveis locals de Policia de Cunit, la Brigada Municipal i els serveis municipals de neteja viària per acompanyar aquesta proposta.