Dimarts 16 de juliol de 2024

Es recupera l’antiga carrerada transhumant que uneix Cunit amb l’interior per preservar la memòria històrica i com un nou atractiu turístic de la Marca Penedès

WhatsApp
Facebook
Twitter
Email

L’objectiu és el de recuperar les antigues carrerades de la Transhumància ramadera de la comarca i els camins ramaders per donar-los a conèixer amb tota l’autenticitat i recuperar la memòria d’una època com un actiu turístic del nostre municipi. 

Carrerada de Santa Coloma
Carrerada de Santa Coloma

Una carrerada és un camí ramader per on el bestiar té dret de passar i per on històricament passaven els ramats en l’època de la transhumància per anar de la muntanya a l’estiu a la plana a l’hivern. La Carrerada de Santa Coloma va ser una ruta transhumant cabdal fa més d’un segle. Ara, des d’aquest 2022, gràcies a la voluntat dels Ajuntaments de Cunit i Santa Coloma de Queralt, juntament amb els ajuntaments de l’Arboç,  Castellví de la Marca, Sant Jaume dels Domenys, Torrelles de Foix, Pontons, Pontils i el Consell Comarcal del Baix Penedès, s’ha recuperat per esdevenir un element de promoció turística, que vol atraure visitants i fer-los gaudir dels paisatges, els costums, la cultura, la història i la gastronomia del territori penedesenc. 

Actualment la carrerada ja està senyalitzada a través de tracks digitals, i està previst poder-la senyalitzar físicament aviat per esdevenir un atractiu turístic més que ajudi a desestacionalitzar el turisme.  Així, ja és possible realitzar aquesta ruta en diferents modalitats i per etapes tant a peu com en BTT. Totes les rutes finalitzen a la platja de Cunit on antigament s’iniciava o finalitzava el recorregut. A més, seguint amb aquest projecte de recuperació, properament es senyalitzaran tots els camins ramaders del Baix Penedès per recuperar-los i donar-los a conèixer.

Jaume Casañas, Vicepresident del Consell Comarcal del Baix Penedès i alcalde de Cunit valora aquest projecte “com una oportunitat per reviure aquesta part de la història del nostre i d’altres municipis ja pren forma. Per fi tenim les propostes damunt de la taula i les hem adaptat a diferents perfils perquè el màxim de persones puguin gaudir-les. Divulgar i donar a conèixer el nostre patrimoni i la nostra història a través de vivències ens aporta sempre un valor afegit i ens permet fer un exercici de memòria històrica, d’antropologia i també de geografia. A més, projectes com la Carrerada de Santa Coloma permeten desestacionalitzar el turisme i oferir un nou producte que interrelacioni l’interior i la costa.”

Des de Cunit, municipi impulsor de la iniciativa, es vol agrair tant al Consell Comarcal del Baix Penedès com a la resta d’ajuntaments per on passa la Ruta: Santa Coloma de Queralt, Pontils, Querol, Torrelles de Foix, Castellví de la Marca i l’ Arboç, la seva implicació en la recuperació d’aquest tipus de camins. I també als serveis locals de Policia de Cunit, la Brigada Municipal i els serveis municipals de neteja viària per acompanyar aquesta proposta.

WhatsApp
Facebook
Twitter
Email
Ves al contingut