Dimarts 16 de juliol de 2024

Aprendre autodefensa per viure sense por

WhatsApp
Facebook
Twitter
Email

Sovint és difícil reaccionar davant d’una agressió verbal o física, però interioritzar certes actituds és positiu per empoderar-se. Una de les pràctiques més conegudes és la defensa personal, que va molt més enllà d’una simple pràctica física d’aturar cops. N’hem parlat amb la Mireia Redondo, resident a Cunit, i instructora d’autodefensa en la modalitat Wen-do.

Després d’haver viscut situacions de violència, la Mireia Redondo va començar a implicar-se en moviments feministes relacionats amb la defensa personal. S’ha anat especialitzant en la modalitat Wen-do, que combina la preparació física de defensa i reflexos, amb un treball d’empoderament mental. Es tracta “d’aprendre a evitar que es produeixi l’agressió però, si es dona el cas, saber com defensar-se“, explica la Mireia Redondo, que imparteix tallers d’autodefensa Wen-do des de l’any 2008. Una part important de la filosofia d’aquesta pràctica és la importància de l’autodefensa col·lectiva, que propicia un acompanyament en l’aprenentatge i la creació de xarxes de suport.

En els seus tallers, la Mireia Redondo aporta també la perspectiva de gènere en forma de claus per a la detecció d’actituds masclistes que puguin desencadenar en situacions de violència. Amb explicacions sobre els rols i els estereotips de gènere o l’iceberg de la violència, l’objectiu és sensibilitzar les companyes per estar alerta però sense viu amb por.

La Mireia Redondo també és autora de dos llibres sobre empoderament feminista. ‘Tal com raja’ (2018) és una selecció d’articles que analitzen corrents progressistes i reflexionen al voltant de l’activisme i les causes socials, des d’una experiència personal. L’any 2019, va publicar ‘Defensant l’autodefensa‘, on posa el focus en els espais d’activisme i associacionisme. “En aquest segon llibre parlo de les línies vermelles que s’han de posar en els col·lectius perquè siguin espais segurs i de confiança: què es pot fer i què no“.

 

Text: Ajuntament de Cunit
Fotos: Cedides

WhatsApp
Facebook
Twitter
Email
Ves al contingut