Divendres 24 de maig de 2024

El desballestament de vehicles abandonats, un servei municipal gratuït

WhatsApp
Facebook
Twitter
Email

Els vehicles abandonats a la via pública poden suposar un perill, tant per la seguretat ciutadana com per al medi ambient. Per això és molt important seguir el procediment correcte quan es vol retirar definitivament un turisme o una moto de la circulació. L’Ajuntament de Cunit, a través de la Policia local, facilita el servei de desballestament de forma gratuïta per la ciutadania del municipi.

Segons les estadístiques de la Policia local de Cunit, només un 10% dels vehicles que es retiren de la circulació i acaben destruint-se es registren com a baixa voluntària per part de la persona propietària. Això vol dir que la gran majoria de turismes i motos que no s’utilitzen són abandonats a la via pública i la Policia local ha d’iniciar els tràmits per retirar-los i procedir al desballestament. Abandonar un vehicle a la via pública és una infracció que es pot acabar sancionant, com es preveu a l’ordenança municipal relativa al trànsit, de l’Ajuntament de Cunit.

El sergent de la Policia local de Cunit, Sergio Esteban, explica que la majoria de casos de vehicles abandonats es detecten en el patrullatge diari que fan els agents o per l’avís del veïnat. Sovint, els vehicles presenten un aspecte descuidat, malmès, o fins i tot que faci sospitar que pugui haver estat sostret. El primer pas és quan la Policia Local aixeca l’acta del possible abandonament. A continuació, s’inicia un procés que pot durar entre tres i quatre mesos, en que es fa un requeriment oficial a la persona propietària perquè retiri el vehicle de la via pública. “Moltes vegades, el motiu perquè aquest procediment es retardi és que no s’ha fet el canvi de nom. Altres vegades, els automòbils tenen algun embargament fiscal, per part d’Hisenda o d’una entitat bancària, per exemple. En tot cas, mai es desballesta un cotxe sense haver contactat amb la persona propietària“, explica el sergent Esteban.

En tot cas, un vehicle abandonat en mal estat (vidres trencats, desperfectes diversos) pot suposar un perill per als vianants. A més, ocupa un lloc a la via pública que podria ser ocupar per un altre vehicle. Un cotxe es considera abandonat quan fa més d’un mes que no es canvia de lloc.

 

Un servei municipal gratuït

L’Ajuntament de Cunit, a través del cos de policia municipal, ofereix el servei de desballestament de forma gratuïta. Per accedir a la baixa voluntària, només cal contactar amb la comissaria i aportar tota la documentació necessària del cotxe. A nivell particular, es pot sol·licitar adreçant-se directament a una empresa que ofereixi el servei.

 

Text: Cunit Informa
Fotos: Policia Local de Cunit

WhatsApp
Facebook
Twitter
Email
Skip to content