Dijous 23 de maig de 2024

Compte enrere per recuperar la tradició del Pessebre vivent de Cunit!

WhatsApp
Facebook
Twitter
Email

Durant més de trenta anys, l’Agustina Lamorda, juntament amb la seva filla Montse i bona part de la família, han estat les encarregades d’organitzar el tradicional Pessebre Vivent de Cunit. Malgrat que enguany el Naixement representat a la plaça del Casal torna a ser estàtic, la voluntat és que torni a prendre vida tan aviat com sigui possible!

No hi ha dubte de què qui millor pot parlar del Pessebre vivent de Cunit és la família Peris-Lamorda! Des de fa més de trenta anys, primer a Les Oliveres i durant els últims anys a la plaça del Casal, han estat les encarregades d’organitzar una de les tradicions nadalenques més pròpies del municipi. I han viscut tot d’anècdotes!

La Montse Peris i l’Agustina Lamorda, mare i filla, recorden que els anys que el Pessebre Vivent es va fer a les Oliveres, era un desplegament increïble! Hi participava més d’un centenar de persones adultes i hi venien molts visitants. Era un circuit on, a més de la representació del Naixement, s’hi muntaven parades de teles, olis, fils, animals vius, etc. El públic s’ho passava d’allò més bé i, a més, se’ls oferia un berenar de pa amb oli, cortesia de l’Ajuntament de Cunit.

El Pessebre vivent a les Oliveres s’hi va fer durant uns quinze o setze anys; aproximadament, fins a mitjan anys 90. L’Agustina Lamorda explica que “un dels anys, devíem carregar tant la il·luminació de l’espai, que van saltar els ploms! Però, tot i això, la gent entrava igual a les fosques a visitar el pessebre: ningú volia marxar sense veure’l!”. I farà uns vint-i-cinc anys, va nevar el dia de Nadal a Cunit i el Pessebre Vivent va oferir una imatge blanca ben idíl·lica!

A continuació, el Pessebre vivent es va traslladar al voltant de l’església de Cunit. Amb una participació d’una seixantena de persones en escena, encara es feien diverses representacions durant els dies de Nadal.

L’any 2009, la Montse Peris va fundar l’associació sardanista Petits Dansaires de Cunit i, des de llavors, la canalla va agafar el relleu a l’hora de representar el Pessebre Vivent. Durant deu anys, i esperem que torni l’any 2023, la cita del Pessebre vivent és el 5 de gener, aprofitant l’arribada de Ses Majestats els Reis d’Orient a Cunit!

La Montse Peris celebra la participació cunitenca durant els anys en què s’ha fet el Pessebre Vivent. “Potser hi han participat més de 400 persones cunitenques, disposades a donar un cop de mà, fins i tot, a la Brigada municipal!“, explica. Després de dos anys en què no s’ha realitzat el Pessebre vivent, a causa de la pandèmia, espera que l’any vinent la participació ciutadana torni a ser com en les edicions anteriors!

Text: Cunit Informa
Fotos: Cedides

WhatsApp
Facebook
Twitter
Email
Skip to content