Divendres 24 de maig de 2024

Cultura quilòmetre zero, descentralitzada i sense additius

WhatsApp
Facebook
Twitter
Email

Aquest juny, Cunit torna a formar part del Territori EVA Penedès! El festival de tradició i narració oral En Veu Alta (EVA) demostra que es pot gaudir d’espectacles de cultura en directe, d’allò més variats, fora de les capitals de comarca.

Del 4 de juny al 7 d’agost, una trentena de poblacions del Baix i l’Alt Penedès seran l’escenari dels espectacles de la 17a edició del festival En Veu Alta. Els dies 11, 13, 17 i 19 de juny, a la Biblioteca de Cunit hi tindrem activitats tan diverses com narracions de llegendes, contacontes, drames clàssics o varietés. Aquí podeu consultar els quatre espectacles que es faran a la Biblioteca de Cunit.


La cultura descentralitzada

El festival En Veu Alta està pensat per reivindicar els territoris descentralitzats com a creadors i receptors de cultura, podent prescindir d’anar a ciutats més grans o capitals de comarca. La directora d’EVA, Jordina Biosca recorda la figura del mestre de la República, que recorria nuclis de població on no hi havia equipaments culturals i hi muntava espais on poder ensenyar a llegir. Salvant les distàncies, l’EVA aposta per aquesta posada en escena minimalista i amb poc requits tècnic, que permet convertir en un espai cultural, qualsevol indret. Un cementiri, per exemple.

Tot està pensant per gaudir de la cultura i del territori, al mateix temps: la versió impresa del programa de mà és un talonari, on col·leccionar els segells dels espectacles i espais que es visitin. Des d’un gran auditori fins a unes caves; des del claustre d’un convent fins a un centre cívic; o un castell o al mig d’una plaça. Qualsevol indret serveix, si la història que s’hi narra és bona! En aquest enllaç hi podeu consultar i descarregar la programació sencera del festival En Veu Alta 2021, de forma virtual. Molts dels espectacles es repeteixen diverses vegades en poblacions diferents, per tal de facilitat a tothom d’anar-ho des de qualsevol municipi.


El record de la Marisa Ibáñez

Per primera vegada en les 17 edicions de l’EVA, un nom ressona de forma especial: Marisa Ibáñez, amiga íntima i figura imprescindible del festival, que va morir l’any 2020. Jordina Biosca reconeix que el festival va aterrar a Cunit gràcies a ella. La tasca cultural de la Marisa Ibáñez no es va limitar a ser la directora de la Biblioteca de Cunit durant tres dècades, sinó que va abanderar sempre la cultura, tant la universal com la de proximitat, pel tot territori del Penedès i voltants.

Va per tu, Marisa!

Text: Ajuntament de Cunit

Fotos: Cedides

WhatsApp
Facebook
Twitter
Email
Skip to content